Nogle enkle ideer til hvordan du kan bidrage med at mindske madspild. Start i dit eget hjem.

Mad. En af livets store fornøjelser, helt ærligt – hvem elsker ikke mad. Og er det ikke forbløffende, at så fine varer kan vokse og forfines i naturen. Men med et stort udvalg og forbrug af madvarer, kommer problemet med madaffald også. Næsten en tredjedel af al fødevareproduktion (± 1,3 mia. tons) spises ikke, men bortskaffes årligt. Det er næsten 100 kg i gennemsnit for hver europæisk forbruger, og det er nok til at kunne bespise 200 millioner sultne mennesker*. Men mad er ferske fødevarer, og vi kan ikke stoppe med at producere, så det er op til os som enkeltpersoner at bidrage til at reducere vores eget madspild. Lyder det trist? Det behøver det overhovedet ikke at være. Her har vi samlet nogle tips til at begynde med.

Stol på dine sanser, ikke på udløbsdatoen.

Bedst før-datoen er en indikation, ingen fast regel. Så det første tip bliver ret nemt; se, lugt og smag på din mad. Hvis du er lidt usikker på f.eks. mælk, kan du hælde en lille smule i varm kaffe, te eller varmt vand. Skiller mælken, selvom den har lugtet god nok, er den overskredet. Ellers kan du fint bruge den.

Spar tid på madlavningen, lav mad med resterne.

Smid ikke madresterne ud, bare fordi I ikke fik spist op. Rester kan nemt trylles om til en ny ret med nogle krydderier og tilbehør. Køl resterne i en 0 °C zone i køleskabet, så holder maden sig frisk. Hos Bosch kaldes det VitaFresh zone og den forlænger levetiden på madvarer takket være opbevaring nær 0 °C grader og optimal fugtighed.

Se opskrifter med rester

Frys maden for længere holdbarhed.

Fik du lavet for meget mad eller fik du købt for mange madvarer ind, og kan ikke nå at få dem brugt? Så frys ned, mens det stadig er spiseligt. De fleste fødevarer kan fryses, rå eller tilberedte, så du undgår at smide maden ud. For at mindske madspild endnu mere, frys f.eks. fars, brød eller rester fra middagen ned i mindre portioner, skal du kun optø, hvad der er nødvendigt næste gang. Skriv datoen og indhold, så det er nemt at finde og tage den ældste først fra fryseren. Du kan også reducere madaffald ved at organisere dit køleskab og fryser, så du har et godt overblik.

Hold orden i køleskab og fryser

Check køleskabet inden du handler.

Når du køber mad, er en del af planlægningen at se, hvad du allerede har i dit køleskab. Hvis du tager et godt kig i køleskabet og skriver en indkøbsliste, kan du undgå at komme hjem med mere af det, du har i forvejen. Når du er i butikken, er det ikke så nemt at huske – med mindre du har et køleskab med kamera. Vores Bosch køle-/fryseskab med indbygget kamera forbinder dig nemt med Home Connect-appen, så du kan kigge ind i køleskabet, uanset hvor du er.

Læs mere om køleskab med kamera

Holde fisk og kød frisk? Ikke noget problem.

Ferske fødevarer som fisk, kød og kylling er ekstra følsomme over for varme. Derudover indeholder de kødsaft og aromaer, der kan afgive lugte til andre madvarer i køleskabet. Det bedste er, at de får lov til at ligge i deres egne beholdere i køleskabet. I Bosch med VitaFresh zoner er der specielle skuffer til kød og fisk, som holder 0 °C og giver en tør fugtighed i modsætning til grøntsagsskuffen i VitaFresh, som er tæt på 0 °C, men har en højere luftfugtighed. Så tænk som de gør i butikken, hver ting på sit sted.

Læs mere om 0°C-zone

Find out more about recipes to reduce food waste at home.
Learn more about food waste reduction.
Madlavning uden stress VitaFresh fra Bosch
Ris, pasta, kartofter – madvarer, vi ofte har til overs, og derfor at vi valgt dem som hovedingrediens i opskrifterne på bloggen Undgå madspild med god og effektiv opbevaring. Se hvordan Bosch VitaFresh kan give dig optimal opbevaring af dine madvarer, og mindre madspild i din husholdning.
Se de nemme opskrifter Læs mere om VitaFresh teknologi
MyBosch

Tilmeld dig omkostningsfrit og få mange fordele!

Oplev Bosch

Oplev kvalitet, perfektion og pålidelighed.

Find forhandler

Find forhandlere af vores produkter her.