En tørretumbler gør dagligdagen nemmere. Du kan vaske og tørre mange bunker tøj uden pause – og spare tid og den plads, der kræves, for at hænge tøjet til tørre. Men der opstår også spørgsmål, når man har en tørretumbler: "Hvilket tøj kan komme i tørretumbleren?" og "Hvor kan jeg finde tørretumbler symbolet på vaskeanvisningen?" og "Hvilket tørreprogram skal jeg bruge?"
Disse spørgsmål er helt normale – det er også normalt at stille dem mere end én gang. Det skyldes, at de forskellige materialer, der bruges til at fremstille tøj, og det brede udvalg af tørreprogrammer og ekstra funktioner, der er tilgængelige, kan forvirre selv de mest erfarne brugere. Og der er intet mere frustrerende end at tage din yndlingstrøje ud af tørretumbleren og se, at den er krympet til børnestørrelse.
Vi har lavet denne vejledning til tøjvask for at hjælpe dig med at undgå de typiske fejl med tørretumbleren. Som en global producent af vaskemaskiner og tørretumblere vil vi gøre det nemmere og mere forståeligt at bruge vaskemaskiner og tørretumblere ved at give dig detaljerede forklaringer og gode råd til symbolerne på tørretumbleren.
Vil du have et hurtigt overblik? Download og udskriv vores tabel over tørretumbler symboler:
Hvad må komme i tørretumbleren?
Efter vask kan dit tøj sorteres i to grundkategorier. Tøj, der kan komme i tørretumbleren, og tøj, der skal hænges på tørresnoren (eller fladtørre i et håndklæde). Vaskeanvisningen indeholder tørretumbler symbolet (altid vist som en firkant) og andre vaskesymboler med instruktioner om hvordan du bedst passer på dit vasketøj.
Alle tørretumbler symboler i vasketøjet gælder for alle tørretyper, uanset om du har en tørretumbler med varmepumpe, en kondenstørretumbler eller en vaske-/tørremaskine.
Vil du gerne vide, om dit tøj kan komme i tørretumbleren, men er du ikke sikker på, hvilket symbol der betyder "må gerne komme i tørretumbler"? Herunder får du et overblik over vaskesymbolerne, der angiver, om dit tøj er egnet til tørretumbler:
|
|
|
Tørres som normalt Firkanten med en cirkel indeni er det generelle vaskesymbol for tørring i tørretumbler. Hvis du ser det på en vaskeanvisning, kan materialet tørretumbles, og det er sikkert at komme det i tørretumbleren. |
Må ikke tørres i tørretumbler Hvis tøjet ikke må tørretumbles, ses den samme firkant med en cirkel, men der er kryds over den. Tøj med dette vaskesymbol må ikke komme i tørretumbleren. |
|
|
|
Tørretumbling – ingen varme En sort cirkel i firkanten angiver, at tøjet kun må tørres skånsomt med kold luft. |
Tørretumbling – strygefrit Tøjmærker med en linje under det firkantede tørresymbol, skal tørres med et skånsomt program (f.eks. syntetisk). |
Tørretumbling – skånsomt Sarte tekstiler med to linjer under tørresymbolet kræver ekstra skånsom tørring og et specielt tørreprogram (såsom uldprogram) for korrekt pleje. |
|
|
|
Kold/lav varme Tørretumbler symbolet med en prik i cirklen betyder, at tøjet kun må tørres ved lave temperaturer op til 60 °C. |
Varm/middel varme Tørretumbler symbolet med to prikker i cirklen angiver, at du kan tørre tøjet ved almindelig temperatur op til 80 °C. |
Varm/høj varme Tørretumbler symbolet med tre prikker i cirklen angiver, at tøjet kan tørres den højeste temperatur. |
|
|
|
Lufttørring Tørretumbler symbolet med en tom firkant står for lufttørring. Dette tøj bør hænges på en tørresnor eller lægges til at tørre på en flad overflade. |
Skyggetørring Tørretumbler symbolet med to diagonale linjer i venstre hjørne betyder, at materialet ikke tåler direkte sollys. Sørg for at tørre tøjet i skyggen, så det ikke afbleges eller falmer. |
Tørring på tørresnor/dryptørring Tørretumbler symbolet med en lodret linje i midten betyder, at tøjet skal hænges til tørre på en tørresor (eller lignende). To lodrette linjer betyder, at tøjet skal dryptørre, eller med andre ord hænges det på snoren, mens det er drivvådt. |
|
|
|
Tørring på tørresnor i skyggen/dryptørring i skyggen Tørretumbler symbolet med en lodret linje og en trekant øverst til venstre betyder, at tøjet skal hænges til tørre på en tørresor (eller lignende) i skyggen. To lodrette linjer betyder, at tøjet skal dryptørre på en tørresnor i skyggen. |
Fladtørring Tørretumbler symbolet med en vandret linje i midten angiver, at tøjet skal lægges fladt til tørre. To vandrette linjer betyder, at tøjet skal lægges ud, mens det stadig er drivvådt. |
Fladtørring i skyggen Tørretumbler symbolet med en vandret linje (og trekant i øverste venstre hjørne) betyder, at tøjet skal tørre på en flad overflade i skyggen. To vandrette linjer angiver, at tøjet skal lægges ud i skyggen, mens det er drivvådt. |
Flere vaskesymboler.
Foruden det firkantede tørresymbol kan du finde mange andre vaskesymboler på tøjmærkater såsom:
- karret
- trekanten
- strygejernet
- cirklen
Se her, hvad disse vaskesymboler betyder:
Ofte stillede spørgsmål om at tørre tøj i tørretumbler.
Hvis tørresymbolerne mangler, f.eks. fordi mærkaten er blevet fjernet, kan du stadig træffe en relativt fornuftig beslutning. Tekstiler der kan vaskes ved mere end 60 °C (varm vask), kan normalt uden problemer kommes i tørretumbleren. I de fleste tilfælde er tøjet lavet af 100 % bomuld, og kan dermed tørres ved de højeste temperaturer. Det er hovedsageligt:
- Håndklæder
- Rengøringsklude og viskestykker
- Bomuldsundertøj eller bomuldsstrømper (begge uden strækfibre)
- Lagner
- Dyne- og hovedpudebetræk (men det anbefales at tjekke vaskemærkaten)
Tørretumblere er perfekte til denne type vasketøj, især håndklæder og noget sengelinned, der bliver ekstra luftigt efter tørring ved højere temperaturer. Friskt fra tørretumbleren dufter det også godt. Programmer, der skåner bomuldsmaterialer, omfatter:
- Bomuld ekstra skabstørt
- Bomuld skabstørt
- Bomuld strygetørt
Bemærk: Ikke alle bomuldsmaterialer er varmebestandige og egnet til tørretumbling. Så tjek altid vaskemærkaten. Læs mere under spørgsmålet: "Kan tekstiler af 100 % bomuld altid komme i tørretumbleren?"
Nogle tekstiler eller tøjdele, kan blive beskadiget af at komme i tørretumbleren. Hvis du ikke er sikker, fordi vaskemærkaten mangler, er det bedst at vælge tørre vasketøjet på en tørresnor. Vær altid forsigtig, når følgende tekstiler skal tørres:
- Fine tekstiler som silke eller visse typer af uld, kan generelt miste formen i tørretumbleren, især ved forkerte indstillinger.
- T-shirts med print må kun tørres ved lave temperaturer, da printet kan vride sig og/eller blive bølget.
- Sørg altid for at kontrollere, om dine syntetiske eller andre sarte tekstiler egner sig til at komme i tørretumbleren.
- Bademåtter eller måtter med gummi på undersiden kan smelte i tørretumbleren.
- Alle tekstiler, der indeholder skum, uanset om det er pudeindlæg eller skulderpuder, egner sig ikke til at komme i tørretumbleren.
Hvis tøjmærket indikerer at det er bomuld, kan tøjet normalt komme i tørretumbleren. Der er dog altid nogle undtagelser.
- Bomuldsblandinger. Bomuld blandes ofte med syntetiske fibre som spandex og polyester. Mens bomuldsblandinger har tendens til at være mere strækbare end almindelig bomuld, er de ofte ikke lige så varmebestandige. Det betyder, at det er bedst at tørre ved lavere temperaturer.
- Men selv tekstiler af ren bomuld kan der være forskelle afhængigt af trådmængden og behandlingen. Begge dele kan ses ved at kigge nærmere på stoffet.
- Især hvis bomulden har en mørk indfarvning, kan tørringen påvirke farven.
Så sørg altid for at være opmærksom på vaske- og tørresymbolerne og vaskevejledningerne på dit vasketøj, når det er muligt!
Uld er meget sart, både ved vask og tørring. Derfor skal det normalt vaskes i hånden og tørres på tørresnoren. Hvis du vil vaske eller tørre uld i maskinen, skal der bruges et særligt uldprogram.
Bosch uldprogrammet er særligt skånsomt ved tørring. Hvis du vil lufttørre dit uldtøj, er det bedst at lægge det på et håndklæde. Da uld ikke tåler varme, må det ikke anbringes i direkte sollys eller på en radiator for at tørre. Uld af høj kvalitet kan også luftes regelmæssigt, så det ikke skal vaskes så ofte.
Mange tekstiler skal tørres skånsomt ved lav temperatur. Det omfatter:
- Bomuldstøj (T-shirts, trøjer, heldragter osv.) og denim
- Alle andre naturfibre såsom hør eller hamp
- Sportstøj og alle syntetiske fibre som polyester, spandex eller fleece. Tøj af mikrofibre hører normalt også til denne kategori
De fleste af disse tekstiler krymper ikke i moderne tørretumblere, forudsat at det korrekte program og den rigtige tørretemperatur bruges. Ved valg af tørreprogram eller temperaturindstilling bør vaskesymbolerne og vaskeinstruktionerne på mærkaten tjekkes.
Generelt må syntetiske materialer og især åndbare materialer eller funktionelt tøj ikke tørres for længe og kun ved lave temperaturer. Se efter programmer som:
- Hurtigt blandet
- Ekstra kort 40
Da sportstøj normalt tørrer meget hurtigt, er det også meget nemt at tørre på tørresnor. Hvis det skal tørres i maskinen, vælges et passende program som:
- Sportstøj
Dunjakker, dyner og puder med dunfyld tørres bedst i en tørretumbler med et specielt dunprogram. Dun bliver elektriske af at komme i tørretumbleren og får volumen. Hvis du ikke har en tørretumbler, eller hvis vaskemærkaten kræver det, er det bedst at aflevere dine produkter med dun hos et professionelt renseri. Lufttørring anbefales ikke for dun, da det er meget vanskeligt og kan tage flere dage. Derudover medfører det også pletter og sågar ubehagelige lugte, hvis vandet bliver opsuget i dunene.
Ved tørring i tørretumbler bemærk følgende:
- Dun kræver masser af plads under tørring. Tør altid produkter med dun enkeltvist, hvis det er muligt.
- Du kan tilføje fire rene tennisbolde til tørretumbleren, så dunene ikke klumper sammen. Vigtigt: Sørg for, at farver/fibre på boldene ikke gnides af!
- Anbefalede temperaturer for at tørre dun er mellem 30 og 60 grader celsius. Tørreprogrammet skal gå fra 40 til 60 minutter.
- Hvis dunene stadig føles fugtige eller sågar våde efter tørring, gentages processen.
- Dun kan hurtigt få en ubehagelig lugt eller blive mugne på grund af restfugte, dun skal helst luftes ude i flere timer efter tørring.
Bosch tørretumblere har et specielt tørreprogram til dun. Dette dunprogram kombinerer den korrekte tørretemperatur og varighed, især til tørring af dunjakker og puder med dun.
Her er det også vigtigt at være opmærksom på vaskeinstruktionen.
- Klassiske jeans af høj kvalitet lavet af 100 % bomuld kan sagtens tørres i tørretumbleren. For jeans er risikoen for krympning relativt lav. Mindre krympning er dog muligt. Hvis dine jeans sidder tæt før vask, skal de nok ikke i tørretumbleren.
- De fleste af nutidens jeans er lavet af blandede materialer med en høj procentdel af strækfibre eller polyester. Brug skånsomme programmer til stofblandinger under tørretumbling – eller lufttør dem, hvis du er i tvivl.
- Det samme gælder for jeans med stræk. Syntetiske fibre kan smelte ved højere temperaturer, hvilket senere kan få dit yndlingstøj til at mørne.
Det er ikke altid nødvendigt at vaske og tørre tøjet brug. Din tørretumbler kan hjælpe dig med at friske tøjet op hurtigt. Bare læg delene i en vaskepose, og læg den i tørretumbleren i 15 minutter. Hvis du vil, kan du tilføje et velduftende, fugtigt viskestykke for ekstra friskhed.
Efter 15 minutter tages tøjet, ud formes og lufttørres på en bøjle.
Bemærk: Følg kun disse tips, hvis dit tøj egner sig til at komme i tørretumbleren. Vasketøj må aldrig behandles med pletfjerner eller andre brændbare væsker før tørringen.
Få din yndlingstrøje tilbage til den oprindelige form ved skånsomt at strække den:
- Gennemblød trøjen i varmt vand. Bland lidt balsam eller børneshampoo i vandet, så fibrene kan udvide sig.
- Læg den våde trøje på et håndklæde, og vrid den forsigtigt for at fjerne overskydende vand.
- Læg trøjen på håndklædet, og stræk den ved at trækken den i form. Fortsæt med at gentage processen mens trøjen tørrer.