Planlæg dit nye køkken i 6 trin.

Begynd planlægningen af dit nye køkken i 6 enkle trin. Vi vejleder dig med gode råd om alt fra køkkenets planløsning til hvor, du smartest placerer dine hvidevarer. Vi tilbyder dig også en smart tjekliste, som du kan printe og udfylde med dine ønsker og krav. Lad Bosch vejlede dig.

Trin 1: Saml idéer.

Laptop på et rummeligt køkkenbord ved siden af en stak papirer med idéer til køkkendesign

Begynd med at søge efter køkkeninspiration. Saml din bedste inspiration på en tavle eller moodboard. Begynd f.eks. med disse emner:

  • Stil: Foretrækker du et moderne køkken, romantisk landkøkken, et minimalistisk køkken, et køkken i vintagestil eller et retrodesign fra midten af 50'erne?
  • Farver: Tænk over hvilke farver, du holder af, som passer i din indretning.
  • Materialer: Saml idéer og inspiration på skabslåger og skuffefronter, greb og materialer, der passer til din stil.
  • Bordplader: massivt træ, sten, beton, marmor eller komposit? Vælg et holdbart materiale til bordpladen. Professionelt tip: mørkere farver skjuler ridser og skrammer.
  • Stænkplade: glas, stål, små fliser, mosaiklook eller klassiske metrofliser?
Musthaves til ethvert køkken.

Ting, som du kan have glæde af, i dit køkken.

  • Komfort. Da du tilbringer masser af tid i køkkenet, skal du have det hyggeligt og behageligt. Tænk på varme farver og behagelige siddepladser.
  • Personligt udtryk. Har du nogle personlige favoritgenstande i køkkenet, vækker de dejlige minder, mens du laver maden og nyder den.
  • Kvalitetsprodukter. Investér i et godt køleskab og en god kogeplade, ovn og opvaskemaskine.
  • Mange stikkontakter. Praktisk til avanceret madlavning, eller når I er flere, der arbejder i køkkenet samtidig. Glem ikke stikkontakt ved kogepladen til f.eks. stavblender og håndmikser.
  • Plads til kogebøger eller tablet. pHav dine sinpirerende opskrifter lige ved hånden.
  • Friske krydderurter – eller en urtehave i vindueskarmen. Bring naturen ind i dit køkken.
  • Skuffe til "småting". Lad os indrømme det, den er vigtig, skuffen til småting, som er gode at have.
  • Plane overflader, der er nemme at rengøre. Indbyggede hvidevarer, glatte flader, en planlimet vask i bordpladen er ikke kun elegant, men gør også rengøringen nemmere.
  • Affaldssortering. Tænk tidligt på hvordan sorteringen af affald i køkkenet kan organisere (madaffald men også papir, plastik, glas, metal).
  • Et blikfang. Noget som sætter tonen i køkkenet, en hyggelig morgenmadskrog, en glamourøs lysekrone eller et familiefoto. Vælg en ting med statement til at gøre det til dit, personlige køkken.
Lys rummet op.

Skab lys i køkkenet.

  • Reflekterende overflader. Højglanspolerede overflader og hvidevarer i rustfrit stål reflekterer lyset og åbner rummet.
  • Lyse farvetoner. Lyst synes større. Især i mindre rum vil valg af lysere farver og pasteller gøre at rummet opleves større.
  • Naturligt lys. Planlæg dit køkken med god belysning suppleret af dagslys fra vinduet. Overvej mulighed for ovenlys, hvis det er muligt.
  • Tilføj ekstra belysning. Over køkkenøen, under overskabe og i emhætten.

Trin 2: Bliv inspireret.

Et køkken til den ivrige kok: En indbygget induktionskogesektion på en moderne køkkenø med broccoli, der lynsteger på en pande, og dobbeltovne i brysthøjde i baggrunden
Masser af plads til tilberedning af mad: En stor induktionskogetop kombineret med bordemfang i et hyggeligt køkken med spiseplads
Et musthave til bageentusiaster: En indbygget dampovn med et brød indeni, installeret i øjenniveau i et åbent køkken

Nu er det tid til at tænke på dine behov og prioriteringer. En smart tilgang, når du planlægger nyt køkken, specielt hvis du har et begrænset budget at holde dig til.

Når du har defineret og planlagt dit drømmekøkken, er du klar til at besøge køkkenudstillinger og se på køkkenmoduler, skabsfronter og bordplader, samt vælge hvidevarer her på Bosch's hjemmeside.

Få hjælp af vores tjekliste til køkkenplanlægning.

Det skal du vide, før du besøger køkkenbutikken.

Vigtige spørgsmål for alle, som planlægger nyt køkken.

  • Hvem skal bruge køkkenet?
    Køkken med én primær kok kan med fordel indrettes med et U-formet køkkenlayout. Til større familier, eller madlavning i fællesskab, kan du overveje en mere åben planløsning i køkkenet med forskellige aktivittszoner. Eller måske en køkkenø. Design køkkenet, så det passer til dine behov, eller hele familiens – med behagelige bordhøjder og lettilgængelige skabe.
  • Hvad prioriterer du?
    Ivrige kokke skal sørge for at have godt med arbejdsplads – og hvidevarer af høj kvalitet. Hvis du ofte afprøver nye opskrifter, skal du planlægge nok plads til alle de småapparater, du får brug for. Hvis du elsker at bage, skal du overveje, hvor du vil opbevare dit bagetilbehør og -forme. Eller har du ofte gæster? Så kan du overveje et åbent køkken, hvor der er god plads til at hyggesnakke.
  • Må du holde lidt igen?
    Er dit budget stramt, kan du overveje, hvilke ting, som du ikke er villig til at undvære? Til prisbevidste køkkenplanlæggere kan det være værd at tænke over om du vil omlakere køkkenlågerne og beholde selve køkkenindretningen. Og så optimere køkkenet med energieffektive hvidevarer. Vælg den bedste kvalitet inden for dit budget og giv køkkenet et sammenhængende udtryk.
  • Hvordan er dine indkøbsvaner og mål?
    Hvis dit mål er at handle en gang om ugen, kan det være at du skal overveje et stort køle-/fryseskab. Hvis pladsen tillader det, kan du indrette et spisekammer – og husk plads til friske madvarer, som ikke bør opbevares på køl, som f.eks. tomater.
  • Hvilken køkkenstil og planløsning passer dig bedst?
    Indhent idéer om køkkendesign, og læs mere om forskellige køkkenløsninger, før du besøger køkkenudstillingen. Så får du hurtigere et indtryk af hvad, der kan passe i dit hjem.
  • Hvad har du altid ønsket dig i dit køkken?
    Har du i årevis drømt om en åben køkkenløsning, et køkken med ø eller en hyggelig morgenmadskrog? Et hyggeligt siddeområde eller en indbygget kaffemaskine? Tænk over, hvad der ville gøre dit køkken perfekt lige nu, og planlæg at få det i dit nye køkken.

Trin 3: Opmål dit køkkenareal.

Nærbillede af en plan over køkkenarealet og spidsen af en stiftblyant

En skitse over køkkenarealet indeholder alle opmålinger, som du skal bruge til planlægningen og er en stor hjælp til at planlægge hvidevarer i dit nye køkken. Lav din egen plantegning, eller brug køkkendesignsoftware, med disse grundlæggende trin:

  • Tag de vigtigste mål først:
    • Væggenes længde, bredde og højde
    • Døre og vinduers placering og mål
    • Mål på køkkenskabe
    • Mål på køkkenø, hvis køkkenet har en sådan
  • Markér det nærmeste udtræk til din emhætte.
  • Markér stikkontakter, vand og afløb.

Nu er du klar til at lave et planløsning, som omfatter både køkkenskabe og hvidevarer.

Hvad skal man tænke på, når man vælger hvidevarer til sit køkken? Få tips og gode råd i vores hvidevareguide, og se svar på ofte stillede spørgsmål.

Til hvidevareguiden

Trin 4: Vælg planløsning.

Du kan bladre mellem forskellige løsninger.

Ikoner for husholdningsapparater illustrerer den gyldne trekant med et stort køkken til loftet i baggrunden

Når du samler idéer til planløsning i dit nye køkken, kan du begynde med at at se på områderne med høj trafik – den "gyldne trekant" mellem vask, køleskab og komfur.

Dele af arbejdstrekanten bestemmes af den plads, der er til rådighed, og hvordan du arbejder i køkkenet.

Hvilken type planløsning er den rigtige til dig? Få et hurtigt overblik over fordele og ulemper ved forskellige løsninger i karusellen her.

Køkken med ø.

Næste: Parallelkøkken.

Lyst og moderne åbent køkken med grå skabsfronter, en køkkenø og indbyggede husholdningsapparater

En køkkenø kan passe i de fleste køkkener med en åben planløsning. Et køkken med en ø er morne og indbyder til snak og afslappet samvær omkring madlavningen.

Et par gode råd: Hver decibel tæller i et åbent køkken. Vær opmærksom på lydniveau og væg ekstra stille opvaskemaskine og emhætte. Vælg en emhætte med tilstrækkelig udsugningseffekt til at klare hele det åbne køkkenareal.

Emhætter til åbne køkkener

Parallelkøkken.

Næste: L-formet køkken.

Køkken i kabysstil i blå med indbygningsprodukter og en fuld glasdør for enden

Køkken med to parallelle rækker skabe giver plads til god arbejdsplads og opbevaring. Her er mulighed for god placering af arbejdstrekanten og kort afstand til de vigtigste områder i køkkenet.

L-formet køkken.

Næste: Køkken langs én væg.

Kompakt landkøkken i et L-formet layout med flere overskabe med glasfront og et lille siddeområde

Et populært og klassisk køkken, som består af to vinkelrette vægge.

L-køkkenet, eller vinkelkøkkenet, er en af de mest almindelige og mest effektive løsninger til køkkenet, da arbejdstrekanten er indtænkt for starten. Gode muligheder for individuel indretning, og giver plads til spiseplads selv i et mindre køkken.

Køkken langs én væg.

Næste: U-formet køkken.

Enkelt køkken langs én væg med lysebrune skabe i elletræ og et hvidt spisestuesæt

Et køkken langs én væg i den ene side af rummet giver et smart køkkendesign til mindre pladsforhold.

  • Passer godt i en åben planløsning, hvor man har én møblerbar væg til køkken.
  • En klassisk løsning til større køkkener.
  • Et perfekt køkken til samvær og måltider, når der indrettes spiseplads eller lounge.

Trin 5: Husk opbevaringsplads.

  • Sørg for god opbevaringsplads ved siden af vasken og ovnen.
  • Tænk på at dine små husholdningsapparater, pander og gryder og bagetilbehør er nemt tilgængelige.
  • Planlæg tilstrækkelig plads på bordpladen, sammen med skuffer og opbevaring, for at lette dit arbejde.
  • Sørg for lys: Har du et vindue i køkkenet, skal overskabene ikke blokere for dagslyset.

Det er vigtigt at tænke på opbevaringsplads helt fra begyndelsen af køkkenplanlægningen. Opbevaringsmuligheder kan findes i hele køkkenet, fra de indlysende køkkenskabe til en praktisk og multifunktionel opbevaringsø i køkkenet og til og med en væg med opbevaringsskabe.

Nogle gange er det ikke muligt at få plads til alt – så kan det være nødvendigt at prioritere.

Maksimér opbevaringen i køkkenet.

Hvordan får jeg mere opbevaringsplads i mit køkken?

  • Udnyt "døde hjørner" (f.eks. med drejelige hylder i underskabene).
  • Montér køkkenskabe helt op til loftet.
  • Tilføj små opbevaringshylder bag skabsskufferne.
  • Anbring nogle opbevaringskurve i området over køkkenskabene.
  • Tænk på at integrere skraldespande eller genbrugsbeholdere i underskabene.
  • Tilføj ekstra opbevaringshylder for at holde bordpladen ryddelig.
Opbevaringstips for gryder og pander.

Hvor skal gryder og pander opbevares i køkkenet?

Gryder og pander skal være nemt tilgængelige i nærheden af kogepladen eller komfuret.

  • På væggen over kogeplade eller komfur.
  • Samlet i et underskab for at optimere pladsen.
  • I køkkenets opbevaringsø.
  • I evt. spisekammer (kun gryder og tilbehør, der ikke anvendes så ofte).
Ryd op i køkkenskabene.

Hvordan organiserer jeg mine køkkenskabe?

Organisér køkkenskabene i overensstemmelse med dine vaner og behov.

  • Hav et bestemt formål for hvert skab: Service, redskaber, gryder og pander, dåsevarer osv.
  • Sørg for, at køkkenting, der bruges ofte, er lettilgængelige.
  • Opbevar store redskaber, knive og andet tilbehør, som du bruger til tilberedning af mad, i skabe og skuffer omkring komfuret og vasken.
  • Skabe omkring kaffemaskinen skal indeholde kaffefiltre, måleskeer, bønner og alt tilbehør, du har brug for til en skøn kop kaffe.

Hvad med under vasken?

Hvad kan jeg opbevare under køkkenvasken?

Du kan opbevare stort set alt dette sted, vi anbefaler opbevaring af de hyppigst anvendte dele:

  • Opvasketabs.
  • Rengøringsbørster med langt skaft til vandflasker eller vaser.
  • Ekstra svampe.
  • Skraldeposer.
  • Affaldssortering.

Trin 6: Hvidevarer og installationsguider.

Rummeligt U-formet køkken med store apparater i rustfrit stål og klassiske, hvide skabe tilpasset med loftspaneler

Når du skal overveje, hvor du skal placere dine hvidevarer, så tænk på arbejdstrekanten. Dvs. den mest effektive placering langs trekantens ben. Hvis trekanten er flad (som i et køkken langs én væg), kan en ekstra vask frigive plads til flere kokke.

Flere tips om køkkenplanlægning for hvidevarer:

Visning af klassisk metalmålebånd, tjekliste og kuglepen og lille plante på et træbord med slidt finish

Planlæg smartere: Med vores tjekliste til køkkenplanlægning.

Hvad lang tid tager det at planlægge og bygge et køkken? Hvert projekt er forskelligt. Men der er mange ting at overveje når du skal designe et køkken. Start med at få et overblik over de værktøjer til køkkenplanlægning, som du kan bruge derhjemme, så de største fejl undgås. Se vores praktiske tjekliste om køkkenplanlægning for at komme i gang.

Download tjekliste
En hånd, der holder en mobiltelefon med Home Connect-appen, og en kage, der bages i en ovn i øjenhøjde

Få et smart Bosch-køkken med Home Connect.

Hvad indebærer et smart køkken? Wi-fi-kompatible Bosch produkter med Home Connect™ holder dig opdateret, selv når du er på farten. Du kan fjernovervåge og -styre dine smarte hvidevarer for et helt nyt niveau af effektivitet og bekvemmelighed. Lav mad, køl dine madvarer, vask, bryg kaffe og meget mere med opkoblede hvidevarer.

Se smarte hvidevarer

Åbent køkken i et hvidt og tidløst design med flere indbygningsprodukter

Hvorfor vælge Bosch?

Uanset om du vil have et skræddersyet køkken eller et færdigt modulkøkken, er Bosch hvidevarer udarbejdet til at passe til ethvert køkken. De har et tidløst design og fremragende ydeevne. Men det er ikke alt. Vi har listet 7 grunde til at byde Bosch velkommen i dit hje.

Se listen her

MyBosch

Tilmeld dig omkostningsfrit og få mange fordele!

Oplev Bosch

Oplev kvalitet, perfektion og pålidelighed.

Find forhandler

Find forhandlere af vores produkter her.