Sandt eller falsk om vasketøj
Hvad sker der, når vi vasker og tørrer vasketøjet? Lær, hvad der er sandt og falsk om myterne.
- Håndvask i maskinen kan ikke være lige så skånsomt som at vaske i hånden.
Jo, med nutidens moderne maskiner er håndvask i hånden ikke længere den mest skånsomme måde at vaske på. Ny intelligent vasketeknik sørger for, at du altid får korrekt vandmængde og skånsomme omdrejninger. Ud over, at det er besværligt at vaske i hånden, så går der også mere energi til, end når du vasker i maskinen. Der kan desuden let komme pletter fra vaskemidlet, hvis det ikke bliver ordentligt opløst, og vaskemiddel er ikke særlig godt for huden på hænderne. Selv tørreprogrammerne er så skånsomme i dag, at de trygt kan klare den mest sarte favorittrøje, hvis tørretumbleren har uldkurv.
Råd: Nu kan du vaske tøj mærket med håndvaskesymbolet i alle Bosch vaskemaskiner med uld-/håndvaskeprogram. Det er til og med mere skånsomt end at vaske i hånden. Tænk dog på, at vaskeanvisningen gælder. Skulle der ske noget i vasken, skal du have fulgt anbefalingen på vaskeanvisningen i tøjet samt brugsanvisningen for maskinen, for at få ret i butikken. - Uldtøj filtrer, hvis det vaskes i vaskemaskinen!
Nej, det behøver det ikke gøre. Uld er sart i våd tilstand, men det er ikke maskinen i sig selv, der får ulden til at filtre og blive grov samt stiv. Hver eneste lille uldfiber er dækket af små skæl og når de ikke trives, spreder de sig ud og risikerer, at komme til at hænge sammen og filtre. Der er flere faktorer, der påvirker, om ulden fortsætter med at holde sig luftig og blød eller filtrer samt bliver stiv. Uforsigtig mekanisk bearbejdning af våd uld er en, men det kan lige så godt skyldes forkert vaskemiddel, et temperaturchok eller forskellige kombinationer heraf. Hvis du benytter en vaskemaskine fra Bosch, der er mærket med uld-/håndvask, er det bedre at overlade uld-/håndvasken til maskinen. Råd: Brug altid vaskemiddel uden enzymer til uld og silke. Der findes forskellige i handelen. Hvis du vælger at vaske i maskine, skal den have et skånsomt program til silke og uld. Tør tøjet plant eller tør det i tørretumbler – men brug aldrig tørretumbler uden særlig uldkurv og uldprogram. - Det bliver ikke rent, hvidt bliver gråligt efter et stykke tid.
Vask altid alle hvide tekstiler for sig. Brug vaskemidler med blegemiddel, det vil sige til hvid vask, så holder det sig lettere hvidt. Vil du f.eks. friske dine lagner op med et ekstra hvidt skær, kan du en gang imellem tilsætte lidt blegemiddel, når du vasker. Blegemiddel findes blandt de øvrige vaskemidler i dagligvarebutikker. Noget hvidt tøj er farvet hvidt, og skal så vaskes med kulørtvaskemiddel. Følg vaskeanvisningen på tøjet. Husk, aldrig at overdosere og følg doseringsanvisningen på vaskemiddelpakken. - Tøjet bleges mere, når det vaskes i maskine.
Mange bruger det samme vaskemiddel uanset vask og tænker ikke på, at midlet ofte indeholder blegemiddel. Sorter derfor altid vasken efter farve. Brug vaskemiddel med blegemiddel til den helt hvide vask og kulørtvaskemiddel til alt det andet. - Hvad er egentlig kemisk rensning?
Kemisk rensning indebærer, at man renser tekstiler ad kemisk vej med andre væsker end vand. Organiske opløsningsmidler der opløser fedt og transporterer partikler væk uden at påvirke selve tøjet. Den hverken giver sig, krymper eller krøller. Ikke engang farven påvirkes. Vaskemetoden blev udviklet i 1800-tallet og bruges først og fremmest til materialer, der ikke tåler vand som f.eks. læder, ruskind og pels. Kemisk rensning sker i specielle maskiner, der både vasker og tørrer. Kemikalierne er ofte både sundheds- og miljøfarlige og skal håndteres forsigtigt. Kemisk rensning med perklorætylen er mest almindelig, men en skånsommere variant med kulbrinte bliver mere og mere almindelig. Udviklingen fortsætter, og kemisk rens med kuldioxid eller vand er relativt ny og mere miljøvenlige metoder. - Sæbespåner, sæbe og soda er naturlige produkter og bedst til uld.
Nej, sådanne opløsninger er meget basiske, ofte med en højere pH-værdi end 10, hvilket uldfibrene overhovedet ikke synes om. Det nedbryder proteinet i ulden. Når uld udsættes for basiske opløsninger, spreder den i protest sine små skæl ud, der så hager sig fast i hinanden og øger risikoen for, at tøjet filtrer. Især hvis den hverken er krympefri eller superwash-behandlet. - Uld er jo hår, altså må det bedste være at vaske med shampoo.
Ulempen ved shampoo er, at den ofte indeholder silikone, der lægger sig som en hinde uden på uldfibrene. - Uld behøver man ikke at vaske – det er nok at lufte det.
Uld er vand- og smudsafvisende i sig selv og har en fantastisk evne til at genvinde sin friskhed ved hjælp af luftens ilt. Snavset trænger ikke ind i selve uldfibrene, men forbliver på ydersiden og falder så af. Det betyder, at du kan have uldtøj på i længere tid end tøj af bomuldsstof eller syntetiske fibre, der kræver regelmæssig vask. Men uld skal også vaskes ind imellem! Tip: Tøj af uld har godt af en uldkur nu og da. Der findes lanolinshampoo, der både vasker og tilfører ulden fedt, samt andre lanolinbehandlinger, der gør det let for dig bevare uldens oprindelige egenskaber og blødhed bedre. Midlet kan købes i dagligvarebutikker. - Tøjet krymper mere i tørretumbleren.
Tøj, der tørres i tørretumblere krymper kun de første to-tre gange, det tørres. Selv tøj, der tørrer i luften, krymper, men krympningen sker efterhånden over længere tid. Læs evt. i vaskeanvisningen allerede ved købet, der plejer der at stå, hvor mange % tøjet krymper. - Tøjet slides i tørretumbleren – det kan ses på de fnug, der samler sig.
Det, der slider allermest på vores tøj, er faktisk, at vi har det på (70-75 %). Derefter kommer slidtagen fra den nødvendige vaskeproces, hvor både vaskemiddel og maskine hjælper til (20-25 %). Først på tredjepladsen kommer slitagen fra tørretumbleren (mindre end 10 %). Men det er let at tro noget andet, når man renser filtret for løse fnug. Tørretumbleren er så effektiv til at separere de små løse fibre, der allerede findes i tøjet inden tumblertørringen. Ved hængetørring bliver de i stedet på tøjet og drysser af efterhånden, som tøjet benyttes. Derfor støver tørretumblet tøj mindre. - Det er ikke miljøvenligt at tørretumble tøjet, det bruger jo energi.
Det er korrekt, at der bruges mere energi end ved blot at hænge tøjet op udenfor. Men hvis du hænger tøjet op indenfor, skal radiatorer eller andre varmekilder løbe hurtigere for at opvarme luften, så tøjet bliver tørt. Tøj, der tørrer udendørs, kan desuden få pollen og forurening på sig, som du tager med indenfor og måske ligefrem sover med. En del tørretumblere bruger meget energi.
Når du køber tørretumbler, er det vigtigt at se på flere faktorer, herunder både tørretumblerens energimærkning og kapacitet i kg. Det er vigtigt, at alle filtre og kondensatoren rengøres efter hver tørring for at bevare tørretumblerens effektivitet både med hensyn til ydelse og energiforbrug. Bosch har en række energieffektive tørretumblere i energiklasse A, der faktisk bruger helt ned til 60% mindre energi end kravet til energiklasse A. I flere tumblere ses vores selvrensende kondensator, der flere gange under tørringen skylles rent automatisk. Dermed sikres at energiforbruget holdes lavt i hele maskinens levetid., uden at du behøver huske på at holde kondensatoren ren.
Kilde: Elsparefonden/Forbrugerrådet i Danmark